تأثیرات گیاهان دارویی در صنعت طیور
در این بخش، به بررسی کلیات و تأثیرات موثره گیاهان دارویی مانند آویشن باغی، نعنا و رزماری در صنعت طیور میپردازیم.
ترکیبات موثره
ترکیبات موثره گیاهی که در روغن های فرار (اسانس ها) گیاهان خانواده نعناعیان (Lamiaceae) مانند آویشن باغی (Thymus vulgaria) ، نعنا (Mentha ) و رزماری (Rosmarinus) یافت شده ، دارای طیف وسیعی از خواص دارویی نظیر آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی، ضد ویرووسی، ضد التهابی، ضد افسردگی وتقویت سیستم ایمنی میباشند.
این ترکیبات در قسمت های مختلف گیاه مانند ریشه، پوست، برگ، گل، میوه و حتی بذر ساخته میشوند. به طور مثال تایمول (Thymol) و کارواکرول (Carvacrol) در اسانس گیاه آویشن یافت میشوند.
سینئول (Eucalyptol/Cineole) و آلفا-پینن (α-Pinene) از ترکیبات اصلی اسانس رزماری میباشند.
همچنین منتول (Menthol) و منتون (Menthone) نیز از ترکیباتی هستند که از اسانس نعنا فلفلی، پونه و سایر گیاهان خانواده نعنائیان به دست میآیند که کاربرد های فراوانی در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی دارند.
استفاده در تغذیه دام و طیور
استفاده از این ترکیبات در تغذیه دام و طیور باعث افزایش ترشح شیرابه ها و آنزیم های گوارشی از قبیل بزاق، شیره معده، صفرا، پانکراس و ترشحات روده و در نتیجه بهبود هضم میشود. از دیگر تاثیرات این ترکیبات گیاهی میتوان به ممانعت از فرایندهای اکسیداسیون، ممانعت از رشد باکتری ها، قارچ ها و انگل های دستگاه گوارش، ایجاد ثبات در جمعیت میکروفلور روده ( باکتری های فلور طبیعی روده) و بهبود سیستم ایمنی دام و طیور اشاره کرد.
نتایج اثرات این موثره ها شامل بهبود عملکرد دستگاه گوارش، بهبود عملکرد رشد، افزایش وزن و بهبود ضریب تبدیل، افزایش تولید، کاهش تلفات، بهبود کیفیت تولید ( طعم، رنگ، بافت، ماندگاری و خواص زیستی) و بهبود شرایط محیطی (کاهش بوی نامطبوع و گازهای سمی ) میباشد.
منبع مقاله :
https://journals.areeo.ac.ir/article_119970.html