اسطوخودوس: خواص دارویی و کاربردهای آن
اسطوخودوس با نام علمی (Lavender) یکی از خوشبوترین گیاهان دارویی در جهان محسوب میشود. این گیاه در مناطق مختلفی از ایران، هند، چین، انگلیس و کانادا بهصورت خودرو رشد میکند. اسطوخودوس علاوه بر آنکه یک گیاه دارویی پرخاصیت در طب سنتی کشورمان محسوب میشود، بهعنوان یک خوراکی مفید در سبد غذایی بسیاری از خانوادههای آسیایی و اروپایی وجود دارد.
برخی از مهمترین خواص اسطوخودوس عبارتند از:
- کاهش اضطراب و استرس: اسطوخودوس به دلیل خاصیت آرامشبخش خود، میتواند به کاهش اضطراب، استرس و تنش عصبی کمک کند.
- بهبود خواب: عطر اسطوخودوس به بهبود کیفیت خواب و رفع بیخوابی کمک میکند.
- کاهش درد: اسطوخودوس خاصیت ضد درد و ضد التهابی دارد و میتواند به تسکین دردهای عضلانی، سردرد و دردهای قاعدگی کمک کند.
- تقویت سیستم ایمنی بدن: اسطوخودوس به تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش مقاومت بدن در برابر بیماریها کمک میکند.
- بهبود سلامت پوست: اسطوخودوس خاصیت ضد التهابی و ضد عفونیکننده دارد و میتواند به درمان آکنه، اگزما و سایر مشکلات پوستی کمک کند.
علاوه بر موارد فوق، اسطوخودوس کاربردهای دیگری نیز دارد، از جمله:
- آروماتراپی: از اسانس اسطوخودوس برای آروماتراپی و ایجاد فضایی آرامشبخش استفاده میشود.
- مزه دهنده غذا: از گلهای اسطوخودوس میتوان به عنوان طعم دهنده در غذاها و دسرها استفاده کرد.
- دمنوش: دمنوش اسطوخودوس به آرامش اعصاب، هضم بهتر غذا و بهبود خواب کمک میکند.
خصوصیات ظاهری اسطوخودوس
اسطوخودوس گیاهی چندساله است به شکل بوتههای کوچک و به بلندی نیم متر، بسیار پر شاخه با برگهای کشیده، متقابل و پوشیده از کرکهای سفید پنبهای. برگهای این گیاه در بهار بهصورت سنبله و به رنگ بنفش تیره ظاهر میشود.
ترکیبات شیمیایی اسانس اسطوخودوس
ترکیبات شیمیایی اسانس اسطوخودوس شامل نوعی ستن (با بوی کامفر و نعناع)، سینئول، الکل و لینالول است. مطابق تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام شد، اسانس اسطوخودوس دارای اثر مهار کننده بر روی باکتریهای بیماریزا میباشد.
خواص درمانی اسطوخودوس
بهطور سنتی باور بر این است که روغن اسطوخودوس دارای خاصیت ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد نفخ، مسکن و ضدافسردگی است و میتواند در درمان سوختگیها و گزیدگی حشرات مؤثر واقع شود.
پژوهشهای علمی
در پژوهشی که در دانشگاه فردوسی مشهد با هدف تأثیر اسانس اسطوخودوس بر عملکرد و خصوصیات لاشه در جوجههای گوشتی پرورشیافته تحت استرس گرمایی انجام شد، مشخص گردید که این گیاه در تعدیل اثرات منفی استرس بر عملکرد جوجههای گوشتی مؤثر واقع میشود و از طرفی جوجههای تغذیهشده با اسانس اسطوخودوس مصرف خوراک بیشتری نسبت به گروه شاهد داشتند و بیشترین اضافهوزن، مربوط به گروهی بود که با جیرهای حاوی PPM350 از اسانس اسطوخودوس تغذیهشده بودند.
امیدواریم این ویدئو برای شما مفید بوده باشد. لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت کامنتها با ما در میان بگذارید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد دیگر گیاهان دارویی و خواص آنها، میتوانید به بخش گیاهان دارویی در وبسایت ما مراجعه کنید.